top of page
Forfatterens bildeOle Christer Nylende

Med framtiden foran seg i Manglerud Star

Med over 160 barn påmeldt til høstens hockeyskole så skal man ikke se bort i fra at den neste store norske hockeystjerna man finner, kommer i fra Manglerud

Foto: Lisbeth Halvorsen


Vi møter den tidligere hockeyspilleren Ina Nyheim Bruun som blant annet har spilt hockey for Vålerenga, Jordal og Ski Hockey før hun valgte å bli trener for jentene i Manglerud Star.

Og Manglerud Star er kjent som "Talentfabrikken" som har produsert norske spillere som har dominert den norske ligaen gjennom mange år men også kvinner på landslagsnivå og ikke minst Mathias Emilio Pettersen som skrev kontrakt med Calgary Flames i forrige sesong og spilte for Norge i VM i Latvia 2021. Dessuten skal man ikke glemme årets gullpuck-vinner som ble tildelt av Norges Ishockeyforbund i Erlend Lesund og fjorårets for kvinner Mathea Fischer som begge er produkter fra talentfabrikken.

Bruun kan fortelle at Manglerud Star begynte å arrangere jentehockeydag tilbake i 2018 hvor over 70 jenter deltok men på den tiden var det ikke var noe engasjement i klubben til å følge opp jentene videre i klubben. I 2019 etter endt spillerkarriere, tok Bruun sammen med Cathrine Kråkenes kontakt med klubben for å kunne øke satsingen på jentehockey og ikke minst etablere et eget tilbud for jenter for å øke rekrutteringen og senere stille med eget lag.

"Vi har hatt utfordringer med å ha kontinuitet i akkurat disse jentetreningene"

Deretter arrangerte de en ny jentehockeydag i 2020 men ble svært begrenset som følge av covid-19.

- I ettertid av den jentehockeydagen har det vært stor interesse men i og med at disse jentene spiller på aldersbestemte lag så har de ikke kunnet krysse lagenheter på grunn av restriksjoner så vi har hatt utfordringer med å ha kontinuitet i akkurat disse jentetreningene, sier Bruun til Hockey4You.


Les også:


Videre kan hun fortelle at det har vært en stor interesse rundt isflatene lokalt gjennom vinteren og at det er mange som har tatt kontakt med klubben og spurt om det finnes tilbud for jenter. I dag er det påmeldt over 160 barn på hockeyskolen til høsten i Manglerud Star.

- Det lover godt, covid-19 har faktisk ført med seg noe positivt også og det har aldri vært større interesse for hockeyskolen som nå slik at vi faktisk må dele opp i to hockeyskoledager, forteller Bruun. - Men hvordan er det med istid? - Det har gått greit frem til jul når vi har hatt en trening i uka men nå ser man at det kan bli litt mer problematisk å få plass til jentehockeytrening. Så vi jobber intenst nå egentlig med både styret og resten av breddehockeyen på å fordele den istiden som er.


Treneren forteller at de har flest spillere som er født i 2012-2014 og at de har en ambisjon om å prøve å stille et lag i kretsen men på kort sikt å få opp rekrutteringen og skape et tilbud for jenter i nærmiljøet.

- Og så ønsker vi å vise at hockey er en moro idrett å holde på med selv om man er en jente, så må man samle opp hvor stor interessen er og lage en langtidsplan for hvordan vi skal ivareta og rekruttere flere slik at man kan etablere to lag som er målsettingen vår, forteller Ina Nyheim Bruun.


- Er dere overrasket over responsen dere har fått? - Nei, egentlig ikke så overrasket fordi jeg som tidligere jente- og damehockeyspiller tenker at så lenge man har en synlighet rundt idretten, inviterer og ikke minst tilrettelegger for at alle kan delta uavhengig av foreldrenes ressurser, så vil man jo få med seg de som synes det er gøy å stå på skøyter og jenter er gjerne mer opptatt av om venninna går der eller ikke i starten, før de egentlig finner gleden sånn ordentlig ved idretten og det lagspillet som er der.

"Klubben må tilrettelegge for at jentelagene også får istid på lik linje med gutta"

Den tidligere hockeyspilleren mener også at hvis Manglerud Star som klubb skal etterleve det å likebehandle både gutter og jenter og kunne gi et fullverdig tilbud til jenter, så må klubben tilrettelegge for at jentelagene også får istid på lik linje med gutta men legger også til at det er press på de få ishallene om ledig istid og at det er en annen kamp som må kjempes.

T.v. Rebekka Abrahamsen (keepertrener), Cathrine Kråkenes (lagleder) t.h. Ina Nyheim Bruun


Det kommer 20 år for seint Selv med press når det gjelder istid for å dekke det reelle behovet så har man et ønske å tilby istid i Manglerudhallen siden størsteparten av rekrutteringen til Manglerud Star er fra nærmiljøet, da mener Bruun at jentene på lik linje med gutta skal få trene i nærmiljøet sitt og særlig de yngste skal få slippe å reise andre steder. - Det tenker jeg er et viktig prinsipp egentlig hvis man skal klare å rekruttere, ivareta og utvikle jentehockeyen i Manglerud Star. Manglerudhallen ligger for øvrig helt inntil Manglerud Skole som har en aktivitetsskole hvor man står på skøyter hver fredag og i tillegg har klubben IFO (Idrettsfritidsordning) der hvor barn kan trene etter skoletid. For øvrig synes Ina Nyheim Bruun at det er kjempepositivt til at det vil komme et lisenskrav om jentehockey for klubber i Fjordkraft-ligaen. - Jeg jubla faktisk når jeg leste den artikkelen og det er på høy tid. Jeg tenker at det kommer 20 år for seint, skal jeg være helt ærlig, forteller treneren og legger til: Om alle klubber er like begeistret for det er jeg usikker på men min personlige mening er at det er på høy tid at det kommer også i forhold til hvis man skal utvikle kvinnesiden så må det være like vilkår for både menn, kvinner, jenter og gutter. - Men skjønner du at herrene har en større kommersiell verdi enn kvinnene pr. nå? - Pr. nå så kan jeg forstå det men hvis damene skal på måte ha den samme verdien da så må de satses på og da må det tilføres midler og tilrettelegge på lik linje som gutta hvis man skal kunne prestere på et profesjonelt nivå. Jentetreneren peker raskt til Sverige om hvordan ståa er hos de og at de har kommet ganske mye lengre på jentesiden og seniornivå. Hun mener at man kunne kanskje ha beholdt de beste norske spillerne i Norge hvis det hadde vært tilrettelagt for profesjonell hockey på damesiden og synes det er kjempebra at Stavanger Oilers har startet det arbeidet. - De har gjort veldig mye riktig både jenterekruttering, tilrettelegging og ikke minst nå at de faktisk tar damene med seg inn under Oilers og krever at alle lag skal ha det samme, avslutter Ina Nyheim Bruun til Hockey4You.

Ble tatt vare på og fikk være med på alt En annen spiller som har vært en del av talentfabrikken til Manglerud Star er Niklas Roest som forlot Manglerud til fordel for Sparta Sarpsborg som 19-åring og har vært i klubben siden med unntak av et års opphold i Sverige. Han var en del av 86-laget til Manglerud som blant annet hadde Martin Røymark, Mathias Trygg og Mathis Olimb i laget.

Han forteller at han begynte på hockeyskolen ganske tidlig fordi pappaen spilte hockey og mener at en av suksessoppskriftene til Manglerud er at de har hatt kontinuitet på ledersiden og trekker frem Jan "Biaf" Kristiansen som har vært leder for hockeyskolen sammen med Cate Olden de 26 siste årene.

Foto: Jon Anders Johansen Roest forteller at han sluttet med hockey i 8-års alderen fordi ingen i klassen hans var med der og ble med i fotball i stedet. Et par år senere fikk han med seg noen klassekamerater og begynte da å spille hockey igjen og noe av de samme gutta er fortsatt hans beste venner i dag. Pappaene til Olimb og Trygg var trenerne i laget på den tiden og tok tilbake Roest etter to år uten hockey og han føler han ble godt ivaretatt selv om han hadde vært borte.

- I og med at jeg slutta i nesten 2 sesonger så hang jeg litt etter når jeg begynte igjen men jeg ble tatt vare på og fikk være med på alt for det. Akkurat det brenner jeg litt for med barneidretten for jeg er i mot det med tidlig "topping" eller at man skal tidlig skal peke ut hvem som blir gode, forteller Niklas Roest til Hockey4You. - Ja, det tok litt lengre tid med deg? - Ja, men jeg fikk like mye oppmerksomhet og treningstid som de beste jeg og så tok jeg steget etter hvert. Naturlig så hadde jeg mista noen år i tillegg til at jeg var sent utvikla så jeg var liten lenge, nå kjenner ikke jeg MS så godt i dag men det jeg husker er at de var veldig gode på å ta vare på hele gruppa og lage solide årskull. - Hvem spillere var det du så opp til på den tiden? - Egentlig nesten gjennom hele oppveksten så var det Mats Trygg og Marius Trygg som var de store for jeg var god kompis med Mathias (Trygg) så jeg var hjemme der på overnatting og sånn, dem dro til Färjestad og vi var på cuper der borte og fikk se dem spille og sånn så de var nok store forbildene på den tida der.

- Hva tror du årsaken er til at Manglerud Star er de som fostrer opp så mange gode spillere år etter år?

- Jeg tror mye på grunn av det at man har engasjerte foreldre samtidig som man er opptatt av at det er barneidrett, tror det er veldig viktig det i barneidretten at man ikke glemmer at det er barn og at man bare skal ha det gøy egentlig. Så vi trente veldig mye men alt var bare gøy og så hadde vi en foreldregruppe som var flinke til å organisere så vi dro på løkka eller stod på rulleskøyter og sånn. Vi ble selvgående etter hvert og at vi klarte å beholde gruppa og tok vare på alle selv om noen var mye bedre enn andre så var det den samme kompisgjengen, sier spilleren som går på sin 15. sesong for Sparta Sarpsborg neste sesong.

"Jo flere som har gode opplevelser med ishockey fra barndommen, dem gir tilbake til idretten på et senere tidspunkt"

Roest synes det er kjempebra med fokus på jenter i ishockey og at det viktig å få inn flere inn i ishockeyen og mener det er viktig med likestilling i idretten. Derfor tenker han at man må legge til rette slik at begge kjønn skal få like muligheter og kan tenke seg at det kanskje ikke er så lett å være eneste jente i et guttelag, derfor vil det være lettere med rekruttering hvis man har rene jentelag.

- Det er ofte sånn når man kommer inn i hockeyfamilien så tar du med deg barna dine og drar på kamper så jo flere som har gode opplevelser med ishockey fra barndommen, dem gir tilbake til idretten på et senere tidspunkt, avslutter den erfarne Sparta-spilleren. Jan "Biaf" Kristiansen med 26 års erfaring fra hockeyskolen hos Manglerud Star, forteller om at det er mange hockeybaner ute om vinteren hvor det er foreldrene og vaktmestere som spyler baner rundt om på Manglerud. - Så det er rikelig med naturis og det er en hockeykultur, om sommeren så står dem jo på rulleskøyter og spiller inline-hockey på de samme stedene. Det er det som skaper talenter at dem kan få lov til å drive med "drillepartyer" og sånn uten å ha organisert trening. - Så du mener at talentet blir til gjennom "fri lek"? - Ja, det er riktig. Det er kulturen på Manglerud at de leker seg i parken eller midt i et borettslag hvor de har baner de spiller på, sier Kristiansen. Videre forteller "Biaf" at det som har hindret Manglerud Star å ha jentelag er ledig istid i hallen. - Hadde vi hatt en hall ekstra eller ledig istid så hadde vi hatt jentelag for lenge, lenge siden men vi har for mange lag som skal bruke ishallen. Når det er sagt så spiller jentene på guttelag men når de er 16-17 år så enten slutter dem eller går til andre klubber.

Den erfarne treneren forteller om mange spillere som har gått gjennom talentfabrikken men at det også er den del som slutter og begynner å spille innebandy i Tunet, deriblant flere landslagsspillere.

Dessuten trekker han fram Niklas Roest som har en spesiell plass i hjertet hans når han har fulgt hans karrierevei etter Manglerud-perioden.

- I MS har man mottoet "Flest mulig - lengst mulig" og man får det ved å ikke toppe laget og den dårligste kan bli den beste senere, sier Kristiansen og legger til:

Du får spørre Roest om han fortsatt spiser grøten sin men det jeg skal love deg at han har gjort, avslutter en lattermild Jan "Biaf" Kristiansen til Hockey4You.


Foto Niklas Roest: Jon Anders Johansen Foto øvrig i saken: Lisbeth Halvorsen

bottom of page