21-år gamle Maren Frøhaug ønsker å gå i Aina Høves fotspor og sikter seg inn på OL og VM, som dommer
Foto: H4Y / OCN
Maren Frøhaug fra Hamar har dømt hockey siden hun var 15 år og stortrives med å dømme tre kamper i uka, både U20-kamper men ikke minst kampene i Bambusa-ligaen. Drømmen er å få internasjonal A-lisens som dommer slik at hun kan dømme OL og VM og i følge dommersjefen så er veien kort og alt er i Frøhaugs hender for at det kan skje.
- Det er bare superlativer å komme med når det gjelder henne, hun er veldig bra som menneske, engasjert, ivrig, lærevillig og en god dommer, sier dommersjef Geir Thomas Olsen til Hockey4You før han fortsetter:
- De jentene som tør å ta sjansen og ønsker å prøve å bli dommere, jeg tror dem blir overraska hvor morsomt det er, hvor bra miljø det er og hvor lenge du kan være med på det. Ikke minst hvilke muligheter man får - veien ut internasjonalt hvis man vil det, den er ganske kort for en jentedommer.
Hvis man ser tilbake på Aina Høve som har Isbjørnen som ishockeyspiller for landslaget som gis til spillere som passer 50 landskamper i OL og VM-sammenheng, nådde hun helt til topps også som dommer både ved å dømme noen sesonger i daværende GET-ligaen og ikke minst OL-finalen i Vancouver i 2010 mellom Canada og USA, hvor hjemmelaget vant 2-0 foran 16 805 tilskuere i Rogers Arena og dommersjefen mener tydelig at om man er god nok så er det ingen problem for en kvinne å dømme Fjordkraft-ligaen.
- Det går på ferdigheter og er man god nok så får man dømme og de konkurrerer på lik linje med gutta der.
Tilbake til en folketom CC Amfi etter matchen mellom Storhamar og Stavanger i Bambusa-ligaen står vi med Maren Frøhaug som forteller om travle dager ved siden av studiene på Norges Idrettshøgskole. Til daglig er hun assistenttrener for Vålerengas J16-lag, assistenttrener for Norges J16-landslag og styremedlem i Storhamar Yngres. På Norges Idrettshøgskole studerer hun og er inne i sitt andre år på bachelor i trenerrollen og idrettspsykologi. Hun forteller at det er travle dager og er avhengig av kalender for at alt skal gå opp i opp.
- Jeg kan sende deg et bilde av kalenderen min så får du se, forteller en lattermild Frøhaug til Hockey4You før hun fortsetter:
- Ja, det er mye om dagen ja, det har vært en travel høst. Jeg vet ikke hva jeg skulle ha gjort uten den digitale kalenderen min så jeg kan gå inn og redigere når som helst.
- Egentlig burde du hatt en personlig assistent likt som f.eks. Britney Spears?
- Ja, jeg burde egentlig det , hvis jeg begynner å tjene litt penger på dette her så kanskje jeg kan det, humrer 21-åringen.
- Men hva tenker du om at du har en egen side på Wikipedia?
- Har jeg det??
- Ja?
- Det visste jeg ikke en gang - jeg har ikke peiling, bryter Frøhaug ut i latter.
Den unge dommeren har vært assistenttrener for J16-landslaget de siste tre årene og er inne i sitt fjerde år. Hun ser bare positivt at hun som dommer kan se de samme spillerne spille i Bambusa-ligaen og i J16-serien som assistent i Vålerenga.
- For meg så er det veldig gøy å drive med spillere fra hele Norge da, du får jo det beste av det beste så det er alltid gøy å dra på samling, virkelig trøkke til og prøve å være med utviklingen til de spillerne da.
- Du møter de samme spillerne i kampsituasjon som dommer, synes du det er spesielt?
- Ja, det er jo veldig spesielt men det kommer med sine fordeler. De spillerne tør ikke å være så store i kjeften når jeg dømmer de så det er veldig greit egentlig, sier Frøhaug med et smil.
- Jeg får jo sett jentene da jeg får med meg de fleste kampene og i tillegg er jeg trener for Vålerengas J16 så når de spiller seriekamper så får jeg sett alle lagene på den måten også, fortsetter hun.
I mellom all ishockeyen så studerer hun altså bachelor på Norges Idrettshøgskole som en av veldig få innenfor ishockey. Det er det spennende faget trenerrollen og idrettspsykologi som linjedommeren går på og i følge skolen selv så kvalifiserer man seg til følgende:
Koordinator, trener og sportssjef ved skoler, også toppidrettsskoler, idrettsklubber og lag
Koordinator og veileder i Norges Idrettsforbund og særforbund
Aktivitetsansvarlig og trener/veileder i offentlig sektor
Trener på alle alders- og prestasjonsnivå, også landslag
Idrettspsykologisk veiledningsvirksomhet
Og Frøhaug skryter veldig av skolen og dens lokaler og skolen går langt i egne beskrivelser når de kaller det for Nordens beste idrettsutdanning hos dem.
- Ja, akkurat nå så driver jeg med en eksamen hvor jeg skriver om talentutvikling og hvordan klubbene burde jobbe for å drive mest mulig effektiv talentutvikling og spillerutvikling. Så det handler mye om hvordan man skal jobbe som trener for å kunne være med å påvirke spillernes hverdag til å være mest mulig optimal.
- Hva slags planer har du for framtiden etter dette?
- Når jeg startet på studiet så hadde jeg egentlig ikke noen store tanker, jeg tenkte det ville komme til å være noe jeg ville ha interessert meg for og det har det absolutt vært. Det er en veldig givende skolehverdag og så tror jeg bare man må se hvordan det fortsetter, jeg har ikke noe mål sånn at jeg har lyst eller må bli etter eller annet etter bacheloren min - vi får bare se hvordan det går så plutselig dukker opp noen andre muligheter som man må hoppe på så vi får se hvordan det går egentlig.
Frøhaug har vært dommer siden hun var 15 år og har i dag en internasjonal B-lisens som gjør at hun kan være med å dømme på et internasjonalt nivå på lavere nivåer.
Dommersjef Geir Thomas Olsen forteller til Hockey4You at Norge kan søke om et visst antall lisenser ut ifra hvordan nasjonen ligger på den internasjonale rankingen.
- B-lisens er den første, A-lisens er den andre og så er turneringene gradert. Når man har B-lisens så er man kvalifisert til å dømme på et gitt nivå ute og så får man rapport fra IIHF. Hvis de tilsier det så flyttes man da normalt sett opp til en A-lisens og da kvalifiserer man seg til øverste nivå av turneringer, forklarer Olsen og fortsetter:
- Frøhaug har nå begynt på en B-lisens og har vært ute en tur (turnering red. anm.), det gikk så fint at hun skal ut på en tur til nå i januar og hvis den også går bra så ligger hun rett posisjonert for en videre utvikling, sier han.
Olsen mener at Norge som verden ellers har veldig få kvinnedommere og at det er mulig å kunne gjøre seg en karriere da veien internasjonalt er kortere for jenter enn gutter.
I USA er for øvrig 10 kvinnelige dommere tatt ut til å dømme proffserien AHL for første gang i historien og man skal ikke se bort i fra at man kan se flere kvinnedommere blant øverste seriene utover ettersom det blir flere og flere kvinnedommere.
- Jeg ønsker å få A-lisens så jeg kan dømme OL og VM, det hadde absolutt vært veldig gøy. Fikk ikke oppleve det som spiller selv så det er noe man mangler litt på den lista føler jeg.
Nå er jeg bare 21 år så jeg forventer ikke å få A-lisens med en gang men kanskje etter hvert, jeg har nok litt å gå på men det er absolutt en del av en fremtid jeg har veldig lyst til å bli en del av, forteller den unge linjedommeren.
Geir Thomas Olsen forteller at alle dommere som regel har spilt på et anstendig nivå som spiller og mener det er et fint steg videre å gå over til en dommerkarriere etter endt spillerkarriere.
- Er du overrasket over at det ikke er flere kvinnelige spillere som går over til å bli dommere?
- Ja, egentlig så er jeg det. For det er en veldig fin måte å opprettholde kontakten med miljøet på. Det er miljøet alle skryter av og det blir ikke borte det i en dommergarderobe. I tillegg kan man velge hvilket nivå man vil være på, enten det er Norge eller VM, avslutter Olsen til Hockey4You.
Se intervjuet vi hadde med linjedommer Maren Frøhaug når vi møtte henne på hjemmebane i Hamar litt tidligere, i videoen under: