top of page
Forfatterens bildeOle Christer Nylende

Landslagssjef kvinner: - På høy tid at noen tar tak i det

Thomas Pettersen hyller Stavanger IHK's utrettelige arbeid når Oilers for alvor setter kvinnehockeyen på det norske ishockeykartet

Foto: Bildbyrån


Etter at Stavanger Oilers besluttet å satse på kvinnehockey har det vært mange positive reaksjoner på avgjørelsen. Landslagssjef Thomas Pettersen, som også er GM og coach for Linköping i SDHL, applauderer avgjørelsen til siddisene men er heller ikke overrasket over at Oilers gjorde det.

- For damehockeyen i Norge er det superviktig, det er på høy tid at noen tar tak i det og det er ikke overraskende at Oilers gjør det fordi Stavanger IHK har bygd opp kvinnehockeyen i mange, mange år. Det er ikke så mange som vet om det i Norge tror jeg men Stavanger IHK har over 1700 aktive medlemmer og blant dem er det 500 jenter og er uten tvil den største klubben i Norge og kanskje den største klubben i Nord-Europa også, forteller Thomas Pettersen til Hockey4You.


Landslagssjefen med lang fartstid gjennom sine 16 år som coach, assistent og videocoach, vært landslagssjef for kvinner siden 2013 og med sine 6 år i Stavanger IHK, mener det er på tide at alle de andre klubbene stepper opp og gjør sin innsats for kvinnehockeyen i Norge.

- For at denne satsingen skal ha noe verdi for damehockeyen i Norge så er det viktig at alle de andre klubbene melder seg på, derfor er det enda viktigere at man faktisk kommer med den regelen at alle klubbene i Fjordkraft-ligaen må ha et damelag og at man satser på det.

Det viktigste Stavanger IHK har gjort for damehockeyen er alt dem har gjort med egne jentelag fra U7 hele veien opp til Kvinner Elite og når man i tillegg da flytter damelaget over til Stavanger Oilers som satser større og tyngre, det er superviktig som et pressmiddel for at andre klubber kanskje kan komme litt etter, forteller landslagssjefen og legger til:


- For at damelandslaget til Norge skal fortsette å kjempe om opprykk og kjempe om OL-plass så er dette alfaomega.


- Du som er i Linköping til daglig, hvordan vil man sammenligne forholdet mellom Linköping i SDHL og det Oilers gjør nå, hvis en jente skulle kunne velge en totalpakke mellom to klubber?

- Det vil selvfølgelig være noe mer attraktivt å komme til Sverige å spille med tanke på seriesystemet og at det er en av de beste ligaene i Europa, så kvaliteten der vil jo være det.

Men det vil være mye enklere nå for en jente som satser å kanskje gå til Stavanger Oilers for å få en bra treningshverdag, før så måtte man til Sverige til for eksempel et hockeygymnas men nå kan man få en mer proff hverdag i Norge også.

Det er bare treningshverdagen, så har vi kamphverdagen som kommer etter der og der er jo Stavanger avhengig av at de andre lagene kommer etter ellers så må man ut av Norge for å spille kamper.

"Synd at Vålerenga ikke ser noe prestisje"

- Hvor viktig er dette for landslaget og hvor langt etter er vi?

- Akkurat nå så er vi på vei inn i et generasjonsskifte og mange av de spillerne som bærer landslaget i dag er født i 1992 og 93, så er det et stort gap ned til dem som er født i 1999 og bak der så har man et generasjonsskifte som er på vei og da må man få påfyll av de spillerne som kommer opp. Det har startet en stor aktivitet i norsk jentehockey, at det er mange som starter med jentelag rundt omkring i Norge men hva skjer etter der? Hvordan kan vi utvikle dem videre? Og det er jo her det Stavanger Oilers gjør som kommer til å bli viktig, at man har en utviklingsarena videre etter at man er ferdig med ungdomshockeyen.


Andre klubber burde fulgt etter for lenge siden

Pettersen er klar på at han mener klubbene for øvrig har sovet i timen og etterlyser mer prestisje også når det gjelder klubber som er utenfor Fjordkraft-ligaen.

- Jeg synes at hvis man tar Vålerenga som klubb, så er det jo litt synd at de ikke dem ser noe prestisje i dette her. Vålerenga har jo vært den største medaljegrossisten på damesiden i alle år helt til Stavanger tok over for en del år tilbake.

Man har ikke prøvd å ta tilbake den tronen, man har ikke sett noe prestisje i det og det er jo synd.

Og flere klubber burde å ha sett på dette som for eksempel Hasle-Løren som har et damelag, kanskje aldri vil vinne noe på herresiden men satser dem på damene så kanskje det kan bli et slagkraftig lag og noe å regne med i damehockeyen i lang tid framover som kjemper om medaljer.

"Vi ligger litt med brukket rygg"

Samtidig trekker Pettersen fram at det mange som klager over manglende istid og at man mister istid til kunstløp og diverse andre aktiviteter. Han påpeker at med flere medlemmer i klubben så har man et krav om mer istid og at det enkleste måten å få medlemmer er å satse på damehockeyen.

- Hvordan vurderer du norsk hockey på kvinnesiden i dag?

- Akkurat nå på toppen så ligger vi litt med brukket rygg hvor Stavanger ikke har noe særlig motstand egentlig. Det må rett og slett mer seriøsitet til rundt jentene som er i Norge fra både klubbenes side men også spillerne må ta litt ansvar sjøl også. Man kan ikke bare sitte der å få, man må være en del av løsningen, forteller Pettersen.


- Hvor dårlig tid har man på å få plass det lisenskravet som gjør at klubbene må satse på kvinner? Hva er realistisk å tro når kravet må være der?

- Allerede neste år


- Neste år?


- Jeg synes det burde ha vært der allerede på grunn av at når det kommer så vil det jo ta tid før man ser resultater av dette her og man har en stor oppblomstring av U14 og U16-serier som er rundt om i Norge nå, når er det landslaget får goder av dette? Hvis man får til en slagkraftig satsing der i fra så ser vi ikke de resultatene før om 5-6 år.

Det er derfor jeg mener at dette må på plass snarest for resultatene kommer ikke neste år eller året etter - dette kommer til å ta tid, avslutter Pettersen.


Og det er nettopp det store frafallet fra ungdomshockeyen over til seniorhockeyen som landslagssjef Pettersen mener klubbene må ta tak i og gi dem en mulighet til å satse videre slik at de ikke slutter, at man får flere seniorspillere slik at landslaget blir bedre også.

Og for å sette ting i perspektiv så mener Pettersen at det kun er 5-8 spillere i den norske ligaen som pr. i dag som kunne ha spilt for svenske klubber når man snakker om SDHL og 1. divisjon i Sverige. Han trekker fram spillere som Silje Gundersen, Lotte Pedersen, Karen Forgaard, Stine Kjellesvik og Sofie Fjellvang som eksempler men påpeker at kanskje kun 1-2 av de hadde vært aktuell for å slå gjennom i SDHL nå.


Styreleder i Hasle-Løren, Magnus Færøy, mener at klubben satser mer enn noen gang med tanke på at damelaget bare har eksistert i 5 sesonger.

- For Hasle-Løren sin del så er det ikke mange år siden hvor det ikke var noe damelag i klubben i det hele tatt, jeg føler vel egentlig det aldri har vært noe tidspunkt hvor Hasle-Løren har satset mer på damehockey enn det gjør nå.

Dem trener bra, de har jo Nicklas Hudd som er sportslig leder og trener for herrelaget som kjører barmark med damene ukentlig, det har aldri gått mer ressurser til damehockeyen i Hasle enn det gjør nå og nå er dette på vei opp slik vi ser det, sier styrelederen til Hockey4You.


- Hvordan er de økonomiske forskjellene i herrelaget kontra damelaget?

- Hovedklubben (Hasle-Løren Idrettslag red. anm.) bidrar til både Herrer Elite og damelaget og det som vi i Herrer Elite prøver å bidra med er jo eventuelt de sponsorene vi klarer å huke inn og sørge for at deler av det også går til damene men til gjengjeld har ikke vi mye midler å disponere vi heller, sier Færøy og legger til:

Jeg tror nok det regnestykket som blir gjort er basert på antall borteturer, antall spillere, ca hvor mye utstyr det går pr. spiller basert på regnskap over to-tre år for å se hva forbruket er.


Styrelederen forteller også at det er et stort ønske fra klubben om å starte opp jentelag og få rekrutteringen i gang for å kunne fylle på til damelaget og at dette arbeidet er et overordnet mål for Hasle-Løren som ble startet på for to år siden.

bottom of page